Over 300 jaar nog steeds bommen in Vietnam

Het duurt nog driehonderd jaar om Vietnam van alle overgebleven bommen, granaten en mijnen uit de oorlog met de Verenigde Staten te ontdoen als het huidige tempo van ruimen wordt voorgezet. Dat zei vandaag kolonel Phan Duc Tuan, de plaatsvervangende commandant van de genie van het Vietnamese leger.

Volgens een vandaag gepubliceerd rapport van het Vietnamese leger zijn de problemen vooral groot in de zes provincies in het midden van het land waar het hevigst is gevochten. De provincies liggen bij de vroegere grens tussen het communistische Noord- en het door de VS gesteunde Zuid-Vietnam. Hier zijn sinds het einde van de oorlog in 1975 al zeker 10.529 mensen omgekomen door niet-geëxplodeerde munitie. Meer dan twaalfduizend mensen raakten daardoor gewond.

Naast de humanitaire prijs is de economische impact ook groot, aldus kolonel Tuan die het bevel voert over het verwijderen van de overgebleven explosieven. Zo moest de regering vorig jaar bijna 70 miljoen dollar (49,6 miljoen euro) uittrekken om munitie van land te verwijderen waar bouwprojecten stonden gepland. Ook infrastructuurprojecten en natuurlijke rijkdommen worden geblokkeerd door de oude munitie.


Over 300 jaar nog steeds bommen in Vietnam  (foto: DAG)