Media gesommeerd over vakantiefoto's Oranjes

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is ongelukkig met de publicatie van vakantiefoto's van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun kinderen. De landsadvocaat heeft het AD, Trouw, de GPD (Geassocieerde Pers Diensten), Ilse Media (eigenaar van Nu.nl) en het Amerikaanse persbureau AP gesommeerd binnen 24 uur beterschap te beloven, aldus ingewijden gisteren.

In de kranten en op de internetsites verschenen foto's van de koninklijke familie die op skivakantie is in Argentinië. Dat druist volgens de RVD in tegen de zogeheten mediacode, die bepaalt dat de media de privésfeer van de Oranjes dienen te respecteren. Twee weken geleden organiseerde de RVD een fotosessie op het strand in Wassenaar, in de hoop dat Willem-Alexander, Máxima en hun dochters daarna met rust zouden worden gelaten.

De RVD zelf doet geen mededelingen over de acties tegen de schendingen van de mediacode. De dienst vreest dat de foto's anders tot 'nieuws' worden verheven en ook elders worden gepubliceerd.

Discussieer mee: waarom mag de familie niet worden gefotografeerd? Ze worden toch door ons betaald, en zijn dan toch publiek bezit?


Media gesommeerd over vakantiefoto's Oranjes  (foto: ANP)