Kliniek dwong patiënten blunders te verzwijgen

Artsen van Acura Medisch Centrum, de vroegere Silhouet-kliniek, hebben cliënten onder druk gezet om medische fouten te verzwijgen. Dat zeggen patiënten en plastisch chirurg Roel Fresow naar aanleiding van nieuwe klachten tegen de privékliniek. Ten minste twee patiënten die met complicaties na een borstvergroting bij de kliniek terugkwamen, moesten een zwijgcontract tekenen. Deden ze dat niet, dan werden ze niet geholpen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is op de hoogte van de zwijgcontracten en betrekt ze in het lopende onderzoek naar twee artsen van Acura MC. De inspectie laat weten dat er zeker tien klachten tegen de privékliniek liggen. De meeste daarvan gaan over de periode toen de kliniek nog de naam Silhouet droeg. De zwijgcontracten zijn ook van die tijd.

De Silhouet-kliniek met vestigingen in Weert en Breda werd in februari dit jaar gesloten wegens slechte hygiëne. De OK in Breda werd door de kliniek zelf ontmanteld. Die in Weert werd aangepast en ging in april weer in bedrijf, nu onder de naam Acura MC.

Woordvoerder Anand Ramparichan zegt dat de kliniek alleen met reguliere behandelingsovereenkomsten werkt. "We kijken nu naar de oude contracten, maar ik weet zeker dat patiënten nooit onder druk worden gezet om papieren te tekenen."

Maar volgens één van de gedupeerde patiënten, die niet met haar naam in de krant wil, was die druk er wel degelijk. "Ik moest meteen tekenen, anders werd ik niet geholpen. Langer wachten kon niet, want ik liep al tien dagen met een infectie rond."

In het - waarschijnlijk niet rechtsgeldige - contract dat de patiënt kreeg voorgelegd, staat dat "mevrouw en haar familie zullen afzien van het voeren van negatieve publiciteit via kranten, tijdschriften of internetmedia."

IGZ onderzoekt of nieuwe maatregelen tegen de kliniek nodig zijn. Tegen artsen kan de dienst, zonder een uitspraak van de medische tuchtraad, niet optreden. Vorige week zei minister Klink van Volksgezondheid, naar aanleiding van een andere zaak, dat hij IGZ meer bevoegdheden wil geven. Artsen tegen wie een onderzoek loopt en van wie doorwerken tot ernstige schade kan leiden, moeten direct geschorst kunnen worden.