SPD getergd door 'domme' minister

Binnen de SPD is onvrede ontstaan over de Duitse minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt (SPD), die met haar dienstauto met chauffeur met vakantie naar Spanje is gereisd. De affaire trekt dezer dagen veel aandacht in de Duitse media.

En dit terwijl de kandidaat-kanselier van de SPD, Frank-Walter Steinmeier, juist op aandacht voor zichzelf hoopte, nu bondskanselier Angela Merkel met vakantie is.

Dit meldde weekblad Der Spiegel vandaag op zijn website. In Duitsland wordt eind september een nieuwe Bondsdag gekozen, en de SPD loopt sterk achter in de peilingen. Steinmeier wilde een inhaalslag inzetten door donderdag zijn 'competentieteam', de kern van de beoogde SPD-regeerploeg, voor te stellen.

Maar Schmidt blijft in het nieuws door erop te hameren dat zij niets verkeerd heeft gedaan. Formeel heeft zij dan ook volgens de regels gehandeld. "Maar in het verkiezingsjaar met de dienstauto op vakantie gaan, was ongelofelijk dom", aldus een anonieme hoge SPD-bron.

De zaak kwam pas aan het licht doordat de dienstauto in Spanje werd gestolen. De gepantserde dienstauto was niet verzekerd tegen diefstal.