Omzetdaling voor Microsoft

Voor het eerst in het bestaan van Microsoft daalt de omzet van het softwarebedrijf. Het afgelopen kwartaal namen de omzet en de winst van het bedrijf met respectievelijk 17 en 29 procent af ten opzichte van vorig jaar. Dit maakte de softwaregigant gisteravond (lokale tijd) bekend, nadat de Amerikaanse beurzen waren gesloten.

Als gevolg van de economische crisis dalen de verkopen van software, Xbox-spelcomputers en de inkomsten uit internetadvertenties. De omzet van de divisie die verantwoordelijk is voor het besturingssysteem Windows daalde met 1,25 miljard dollar. Het softwarebedrijf wijt dat aan de krimpende pc-markt. Ook de populariteit van netbooks, kleine, goedkope laptops, zijn volgens het bedrijf een oorzaak van de omzetdaling. Deze laptops zijn namelijk niet krachtig genoeg om met Windows Vista te werken. Zij worden daarom geleverd met het oudere Windows XP, waar Microsoft minder aan kan verdienen.

Ondanks de daling van omzet en winst is er nog lang geen sprake van paniek bij het bedrijf. De winst bedroeg het afgelopen jaar nog altijd 14,6 miljard dollar. Desondanks wil de softwaregigant de kosten reduceren. Vijfduizend werknemers zijn in januari op straat gezet. Naast kostenreductie heeft het bedrijf nog een troef. Het nieuwe besturingssysteem Windows 7. Dat moet in  het najaar op de markt komen om het slecht ontvangen Vista te vervangen. Ook komt er een variant die geschikt is voor netbooks.