Ontsnapte criminelen nog steeds spoorloos

De drie gevangenen die gisterenavond met een helikopter uit een gevangenis in Brugge wisten te ontsnappen, zijn nog steeds voortvluchtig. Het gaat om drie 'zware jongens', zegt een woordvoerder van justitie in Brugge tegen de VRT. Bij de ontsnapping is een van de helpers die in de helikopter zat, achtergebleven in de gevangenis, meldt ANP op basis van Belgische media.

De helikopter werd kort voor de ontsnapping gekaapt bij de luchthaven van Ursel. De piloot werd gedwongen naar de gevangenis te vliegen en daar de gevangenen op te pikken die op dat moment werden gelucht.

Na de landing in Aalter (tussen Brugge en Gent) hielden de ontsnapte gevangenen een auto aan. Ze gijzelden de vrouwelijke bestuurder, beroofden een tankstation en zetten de vrouw vervolgens uit de auto in de buurt van Gent. Ze was ongedeerd, en is opgevangen door slachtofferhulp. De bajesklanten zouden op weg zijn naar Brussel.

Volgens de VRT is de actie op poten gezet voor Ashraf Sekakki, een van de gevaarlijkste criminelen van België. Hij heeft meer dan zestien geweldsdelicten op zijn naam staan, waaronder bankovervallen en ontvoeringen, en zou al meer dan tien jaar vastzitten, meldt ANP.

Sekakki zou pas uit de zwaar beveiligde afdeling in Brugge zijn overgeplaatst naar een normaal regime, omdat gevangenen maar voor beperkte duur op de afdeling met zware beveiliging mag zitten. Bij de zware beveiliging zijn kabels over de luchtplaats gespannen.

De twee andere gevangenen zijn bijvangst van de bevrijdingsactie. Abdel Had Kahjary Melloul en Mohammed Johry maakten volgens de omroep gebruik van de gelegenheid om er ook vandoor te gaan. Ook zij zijn zware criminelen. Beiden zaten vast voor gewapende overvallen.

Het is niet de eerste keer dat in België gevangenen ontsnappen met hulp van buiten. Zo werd de Belgische Marokkaan Nordin Benallal in oktober 2007 met een helikopter uit een gevangenis opgehaald. Dat leek te mislukken toen de helikopter werd bestormd door medegevangenen, maar hij ontsnapte in de consternatie toch.

Het was al de vierde ontsnapping van Benallal. Hij werd drie dagen later in Nederland opgepakt na een beroving van een motorzaak in Den Haag. Hij werd daarvoor veroordeeld en uitgeleverd aan België.

Na de vorige ontsnappingspogingen hadden de gevangenisbewaarders gevraagd om netten te spannen over de binnenplaatsen, waar de gevangenen gelucht worden. Volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck is dat op termijn de bedoeling, maar is daar voorlopig geen geld voor.

De vraag naar netten is al een paar keer gesteld, maar als er geen incidenten zijn, verdwijnt de aandacht er voor, zegt Luc Neyrinck van de christelijke vakbond. "Het vergt ook een investering", zegt Neyrinck, "maar wij pleiten voor een eenvoudige investering, bijvoorbeeld een paal in het midden van de wandeling die voorkomt dat zoiets kan gebeuren."

Kamerlid Renaat Landuyt (Vlaamse socialisten) zegt in de krant De Standaard dat er in de begroting 3 miljoen euro is uitgetrokken voor de overdekking van gevangenisbinnenplaatsen. Hij vraagt zich af wat met dat geld is gedaan.