Tour: Uitslag negentiende etappe

Mark Cavendish heeft de negentiende etappe van de Tour de France gewonnen. In een massasprint versloeg hij directe concurrent Thor Hushovd. Dit was alweer de vijfde etappeoverwinning van de sprinter.

Na ruim een half uur sloegen een aantal renners, waaronder Cadel Evans, een gaatje met het peloton. Bij het groepje zaten geen Rabobank-renners. Tien minuten later sloten nog negen andere renners zich aan bij deze kopgroep, die uiteindelijk bestond uit: Evans, Popovych, Millar, Perez Moreno, Kirchen, Arrieta, Riblon, Roche, Bennati, Arroyo, Gutierrez, Sánchez, Duque, Spilak, Chavanel, Barredo, Troessov, van den Bergh, Lequatre en Hiver. De Rabobank-ploeg had niemand vooraan zitten, dus was de aanjager van het peloton dat twee minuten achterstand had op deze kopgroep. Dit was immers een van de laatste kansen om nog een dagsucces te kunnen boeken.

Milram kwam de Rabobank even later ondersteunen in de jacht op de kopgroep. Op dat moment was er nog 76 km te gaan in de etappe over 178 kilometer. De achterstand liep echter nog wel langzaam op tot 2.38 minuten. Met nog 60 kilometer te gaan hebben vijf renners een ontsnapping uit de kopgroep van twintig man op touw gezet. Millar, Duque, Gutierrez, Popovych en Arrieta reden weg en pakten al snel een klein gaatje van zo'n dertig seconden. Het groepje van vijf hield vol, maar de achterblijvers werden al snel opgeslokt door het peloton. Niet lang daarna werden de overige vijf renners ook binnengehengeld door de tempomakers van de Rabobank, maar Leonard Duque waagde nog een dappere poging om het peloton voor te blijven.

Aan het begin van de klim naar de finish was het peloton compleet. Lefevre plaatste vervolgens een demarrage en hield lang vol. Aan de top van de berg was zijn voorsprong veertien seconden, alvorens de 16 km lange daling naar de finish begon. Op dat moment kreeg Lefevre gezelschap van Ballan. Zij krijgen een maximale voorsprong van negentien seconden. Rabo-pechvogel Menchov probeerde het gat dicht te rijden, maar de renners werden verrast door een regenbui. Vlak voor de meet werden de twee vluchters toch nog ingelopen door de achtervolgende groep van zo'n 30 man. Uiteindelijk komt het dus weer op een massasprint aan. In deze massasprint was Mark Cavendish wederom de sterkste. Thor Hushovd eindigde als tweede.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!