'Piraten laten Duits schip vrij'

Somalische piraten hebben vandaag een Duits schip na ruim drie maanden laten gaan in ruil voor 1,8 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) losgeld. Dat heeft een van de zeerovers laten weten. De informatie kon nog niet door de Duitse overheid worden bevestigd.

De woordvoerder van de piraten noemde niet de naam van het schip, maar het enige Duitse schip dat nog in handen was van de Somalische bandieten is de Hansa Stavanger met 24 bemanningsleden aan boord. De Hansa Stavanger werd begin april gekaapt uit de kust van Somalië. Twee bevrijdingsacties mochten niet baten.

Onlangs verscheen in het Duitse weekblad Der Spiegel een brandbrief van de kapitein. Per e-mail had hij het blad en de Duitse bondskanselier Angela Merkel laten weten dat de bemanning zonder eten, water en medicijnen zat.

"Wij kunnen niet meer verder", schreef de kapitein. "Drie maanden na de kaping op 4 april zijn veel van de 24 bemanningsleden ziek. De piraten hebben schijnexecuties georganiseerd: zij blinddoekten bemanningsleden en schoten dan vlak langs hun hoofden heen. De bemanning is emotioneel en fysiek op", aldus de kapitein.


'Piraten laten Duits schip vrij'  (foto: DAG)