Tour: uitslag twaalfde etappe

Nicki Sørensen heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan als wielrenner een etappe in de Tour de France gewonnen. In de laatste vijf kilometer wist de Deen bij zijn medevluchter, Sylvain Calzati, weg te rijden en kwam als eerste over de finish.

De etappe van vandaag was 211 kilometer lang en kende onderweg zes bergjes, die allen van de vierde categorie waren. In het eerste uur was het onmogelijk om te vluchten, aangezien het tempo moordend was. De gemiddelde snelheid lag rond de 48 kilometer per uur. Toch regende het demarrages.

Na 70 kilometer koers leek een ontsnapping te slagen. Laurent Lefèvre (Bouygues Télécom), Markus Fothen (Team Milram), Sylvain Calzati (AG2R), Egoi Martinéz (Euskaltel) en Franco Pellizotti (Liquigas) gingen op avontuur. De verbazing was groot toen Andy Schleck (Team Saxo Bank), Levi Leipheimer (Astana) en Cadel Evans (Silence-Lotto) de achtervolging inzetten. De overige klassementsrenners ondernamen direct actie, waardoor de groep al snel werd teruggepakt. Sørensen (Team Saxo Bank) kreeg wel vrij spel en sloot niet veel later aan bij de kopgroep.

De uren, die hierop volgden, waren echter saai te noemen. De achterstand van de meute op de kopgroep lag tussen de drie en vier minuten. Lance Armstrong (Astana), Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) en Andy Shleck zorgden nog voor wat spanning, nadat ze waren lek gereden.

In de finale nam de spanning aanzienlijk toe. Sörensen plaatste een demarrage en kreeg Calzati in zijn wiel. De overige vluchters reageerden niet attent genoeg en zetten uiteindelijk de achtervolging in. Het verschil tussen de twee koplopers en de achtervolgende groep bleef ongeveer gelijk, waardoor terughalen niet lukte.

Op vijf kilometer van de meet plaatste Sørensen wederom een demarrage, waarna de Fransman moest passen. De Deen haalde vervolgens alles uit de kast en soleerde uiteindelijk over de finish.

Uitslag twaalfde etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Nicki SørensenTeam Saxo Bank04:52,24
2Laurent LefèvreBouygues Télécom+ 0,48
3Franco PellizottiLiquigasz.t
4Markus FothenTeam Milramz.t
5Egoi MartínezEuskaltelz.t
6Sylvain CalzatiAG2Rz.t
7Rémi PauriolCofidis+ 1,33
8Mark CavendishTeam Columbia+ 5,58
9Thor HushovdCervélo Test Teamz.t
10Marco BandieraLamprez.t
12Steven de JonghQuick-Stepz.t

Algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Rinaldo NocentiniAG2R43:28,59
2Alberto ContadorAstana+ 0,06
3Lance ArmstrongAstana+ 0,08
4Levi LeipheimerAstana+ 0,39
5Bradley WigginsTeam Garmin+ 0,46
6Andreas KlödenAstana+ 0,54
7Tony MartinTeam Columbia+ 1,00
8Christian Vande VeldeTeam Garmin+ 1,24
9Andy SchleckTeam Saxo Bank+ 1,49
10Vicenzo NibaliLiquigas+ 1,54
43Laurens ten DamRabobank+ 11,44

 

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!