Bendes Mexico vallen politie en leger aan

Mexicaanse criminelen hebben gisteren bloedig wraak genomen voor de arrestatie van een prominent lid van de drugsbende La Familia.

Ze lanceerden volgens de nieuwszender CNN aanvallen op de politie en het leger in zeven steden in de deelstaat Michoacan. Drie federale agenten en twee militairen kwamen om het leven.

Zes andere agenten raakten gewond toen criminelen hen onder vuur namen met handgranaten en machinegeweren. De autoriteiten in Mexico spreken van een ongekende slachting door drugsbendes. Het ernstigste incident deed zich voor in de stad Zitácuaro. Daar werden de federale agenten vermoord.

De aanslagen waren een reactie op de aanhouding gisterenmorgen van Arnold Rueda Medina, die leiding gaf aan een groep moordenaars van de lokale afdeling van La Familia. De deelstaat Michoacan ligt in het westen van Centraal-Mexico, aan de Pacifische kust.

De moorden op overheidsfunctionarissen komen slechts enkele dagen nadat een drugsbende in de stad Tijuana, in het uiterste noordwesten van Mexico, de oorlog verklaarden aan de politie. De criminelen dreigden wekelijks vijf agenten te vermoorden, als politiecommissaris Julian Leyzaola niet zou opstappen. Het dreigement werd geuit in een briefje, dat werd aangetroffen onder de ruitenwisser van een auto van een doodgeschoten agent.