GPD-verslaggever in Urumqi opgepakt

De Nederlandse journalist Remko Tanis is vanmorgen in de Chinese stad Urumqi opgepakt omdat hij volgens de plaatselijke autoriteiten ergens aanwezig was waar dat niet is toegestaan.

Ook zou de verslaggever van de Geassiocieerde Pers Diensten (GPD) de avondklok hebben overtreden. Dat meldde GPD-buitenlandchef Maurice Wilbrink vandaag.

Tanis is GPD-correspondent in Shanghai. Hij is afgereisd naar Urumqi om daar verslag te doen van de onlusten tussen Oeigoeren en etnische Chinezen. Zijn chef Wilbrink kreeg vandaag rond 10.30 uur een telefoontje van Tanis zelf, die meldde dat hij was opgepakt.

Tanis vertelde dat hij alle geldende regels had opgevolgd, maar toch was opgepakt. Een Spaanse en een Japanse reporter was datzelfde lot beschoren. Het paspoort van Tanis is ingenomen.

Aanvankelijk werd het drietal vastgehouden in een klein politiebureau. Inmiddels zijn ze overgebracht naar het hoofdkantoor van politie.

Wilbrink heeft contact opgenomen met de Nederlandse ambassade in Peking. Hij heeft goede hoop dat Tanis later vandaag weer wordt vrijgelaten. Volgens de buitenlandchef beschikt Tanis over alle benodigde accreditaties voor het gebied.