België verbant sigaret uit eetcafés

België breidt het rookverbod uit naar alle eetcafés. Daardoor blijven in België nog 1500 cafés over waar klanten nog wel een sigaret mogen opsteken. De Belgische Kamer heeft gisteravond ingestemd met een voorstel daartoe van de coalitiepartijen.

België had tot dusver een mistig rookverbod. In restaurants mag geen sigaret meer branden, maar roken mag wel in zaken die minder dan 30 procent van hun omzet uit eten halen. Dat onderscheid blijkt in praktijk lastig. Een plan van christendemocraten voor een totaal rookverbod bleek niet haalbaar door verzet van liberalen.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx ziet het huidige besluit als een tussenstap naar een volledig rookverbod. "Een Europees verbod zit er sowieso aan te komen", zei de socialistische minister, die verwees naar de Europese aanbeveling om tegen 2012 de burgers volledig te beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook in afgesloten openbare ruimtes, op de werkvloer en in het openbaar vervoer. Er zijn nu al dertien EU-landen waar een volledig verbod geldt op deze plaatsen.

België verbant sigaret uit eetcafés  (foto: ANP)