Mogen ziekenhuizen straks winst maken?

Als het aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) ligt mogen ziekenhuizen over twee jaar, in 2011, winst uitkeren aan aandeelhouders.  Dit heeft minister Klink vandaag reactie aan de NOS laten weten.

Klink haakte met zijn uitspraken in op een brief die hij en staatssecretaris Jet Bussemaker vandaag schreven aan de Tweede Kamer. Hierin stellen de bewindslieden dat eventuele winst aan strenge voorwaarden gebonden zal worden. Van winstuitkering door ziekenhuizen, waar lange tijd sprake van is geweest, wil het kabinet niet meer spreken. Kapitaalverstrekkers zouden alleen nog een 'resultaatafhankelijke vergoeding' kunnen krijgen. Ook benadrukken Klink en Bussemaker dat ziekenhuizen niet mogen veranderen in commerciële ondernemingen. De invloed van aandeelhouders moet beperkt zijn en  het bestuur en de toezichthouders hebben het laatste woord over bijvoorbeeld fusies en afstoten van belangrijke onderdelen van een ziekenhuis.

Maar ondanks de toezeggingen over strenge regulering stoot Klink met zijn uitspraken coalitiegenoot PvdA voor de borst. De Sociaaldemocraten zijn uit principe tegen het voorstel van Klink. De partij is ook tegen de datum van 2011.  "Er is geen enkele aanleiding voor", stelt PvdA-Kamerlid Dijsselbloem tegenover de NOS. "Het gaat niet om tevreden aandeelhouders, maar om tevreden patiënten. De plannen van Klink zijn nauwelijks voorstelbaar".

Klink denkt echter dat het uitkeren van eventuele winst gunstig is voor de zorgsector. Op deze manier moeten zorginstellingen met geldgebrek interessant worden voor particuliere investeerders.