Tour: Hushovd klopt Freire op streep

Thor Hushovd heeft de zesde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Noor was in de sprint onder andere Oscar Freire en José Joaquín Rojas te snel af.

Om 13:00 uur begon het peloton aan de zesde etappe in de Tour de France. Deze liep van Girona naar Barcelona en was bijna 182 kilometer lang. Na 30 kilometer fietsen plaatste David Zabriskie (Team Garmin) een demarrage, zodat hij de punten op de top van de Côte de Sant Fuliu de Guixola kon pakken. De Amerikaan moest zijn meerdere in Alexander Bocharov, die de top als eerste passeerde.

Vlak daarna ontstond een groep van tien vluchters, waar ook Fabian Cancellara en Freire (Rabobank) toe behoorden. De Zwitser van Team Saxo Bank begon de etappe voor de vijfde maal op rij in de gele trui, die hij in de eerste etappe wist te pakken. Het gezelschap slaagde er echter niet in om de meute op achterstand te zetten en werd al snel weer ingerekend.

Na 48 kilometer sloegen Stéphane Augé (Cofidis), David Millar (Team Garmin) en Sylvain Chavanel (Quick-Step) een gaatje. De voorsprong op het peloton liep gestaag op en bereikte uiteindelijk een maximale voorsprong van bijna vier minuten. Het peloton werd aangevoerd door renners van Team Milram, Team Katyusha en Rabobank. Zij zorgden ervoor dat de voorsprong van het leidende trio steeds kleiner werd. Uiteindelijk consolideerde de achterstand rond de tweeënhalve minuut.

Naarmate de etappe vorderde, werd het weer slechter. Een aantal renners, waaronder David Le Lay (Agritubel), ging zelfs tegen het asfalt. Tijdens de derde klim van de dag (Côte de Sant Vicenc de Montalt) nam Amets Txurruka (Euskaltel) de benen en ging op jacht naar de leiders in deze etappe. Ook Eduardo Gonzalo Ramirez (Agritubel) ging er vandoor en probeerde Txurruka bij te halen. Intussen nam Astana de meute op sleeptouw tijdens de klim van de derde categorie.

Tijdens de afdaling van de Côte de Sant Vicenc de Montalt nam Augé de benen en ging alleen op avontuur, maar Chavanel en Millar lieten zich niet kennen en sloten weer aan. In de staart van het peloton kon Kenny van Hummel (Skil-Shimano) het tempo niet meer bijhouden en moest lossen. Tijdens de afdaling van de Collascreu, de vierde berg van de dag, voegde Txurruka zich bij het leidende trio. Het peloton bleef op afstand van de koplopers en zat voortdurend rond de anderhalve minuut.

Op 34 kilometer van de finish was de voorsprong van de leiders teruggebracht tot onder de minuut. In het peloton gingen een aantal renners anderhalve kilometer later, tijdens het passeren van een rotonde, tegen het asfalt. Onder hen waren Michael Rogers (Team Columbia) en Heinrich Haussler (Cervélo Test Team). In de kopgroep plaatste Millar een demarrage. Het overgebleven trio keek elkaar aan en zette de achtervolging niet in. De Brit pakte al snel vijftien seconden op zijn achtervolgers. Uiteindelijk koos Txurruka ervoor om de aanval van Millar toch te pareren.

Na 156 kilometer werden Augé en Chavanel door het peloton ingerekend. Astana had het heft weer in handen genomen, aangezien het regende en er een beklimming aan kwam. In de afdaling van de Côte de la Conreria wist Rémi Pauriol (Cofidis) van de meute weg te rijden en wist Txurruka bij te halen. In het vervolg werden de wegen steeds breder, waarna diverse sprintersploegen zich aan de kop van het peloton lieten zich.

Op tien kilometer van de meet werden Txurruka en Pauriol door de grote groep ingerekend. Op dat moment had Millar nog een voorsprong van meer dan een minuut. In de staart van het peloton gingen nog een aantal renners onderuit, maar aan de voorzijde daarvan leek het inmiddels ontketend te zijn. Vlak daarna vond er weer een valpartij plaats, waar ook Tom Boonen (Quick-Step) bij betrokken was.

In de laatste vier kilometer had Millar nog een halve minuut voorsprong op het peloton, waar anderhalve kilometer later niets meer van over was. In de laatste kilometer zat Freire in derde positie. De Spanjaard was in het gezelschap van ploeggenoot Juan Antonio Flecha. Freire dook in het wiel van Romain Feillu, maar Hushovd bleek uiteindelijk de betere te zijn en greep de dagzege in Barcelona.

Kijk voor meer Tour-nieuws op FOK!sport!