'Kamer wantrouwt AIVD na telefoontaps'

De grote partijen in de Kamer zetten hun vraagtekens bij de afluisterpraktijken van de AIVD. De inlichtingendienst luisterde maandenlang vier journalisten van De Telegraaf af, naar aanleiding van twee AIVD'ers die staatsgeheime informatie doorspeelden naar de krant. De Telegraaf, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren stappen naar de rechter vanwege de telefoontaps.

VVD-Kamerlid Fred Teeven heeft geen goed woord over voor de gang van zaken: "Het begint zo langzamerhand absurde vormen aan te nemen dat journalisten op die manier worden gestalkt. Journalistieke bronbescherming is een groot goed, het lijkt erop dat de AIVD is doorgeschoten." Ook CDA'er Sybrand van Haersma Buma is van mening dat de AIVD moet weten waar de grens ligt. "Het lijkt me goed dat de rechter gaat kijken waar de grenzen liggen van wat de AIVD en het openbaar ministerie mogen."

"Het is goed dat jullie naar de rechter stappen. Als meerdere journalisten onder een tap komen is dat geen gewenste situatie, tenzij er echt een concrete aanleiding voor is", aldus PvdA-Kamerlid Heerts. De SP vindt dat telefoontaps alleen maar zijn toegestaan als de nationale veiligheid in gevaar is. "De regering weet dat op geen enkele manier aannemelijk te maken. Als dit gebeurt om het falen van de AIVD onder de pet te houden, is het onverantwoord."

Fred Teeven vindt dat verantwoordelijk minister Ter Horst, die geen commentaar geeft, verstoppertje speelt in deze zaak. "Ze moet de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten aan het werk zetten om te onderzoeken of de AIVD niet vier stappen te ver is gegaan, en of landelijk officier Van der Bel niet te makkelijk toestemming geeft."

Op de website van de AIVD staat wanneer personen mogen worden afgeluisterd. "De AIVD heeft de bijzondere bevoegdheid om in bepaalde gevallen iemand af te luisteren, bijvoorbeeld door middel van een telefoontap. De AIVD plaatst niet zonder reden afluisterapparatuur of een telefoontap. Hiervoor moet de nationale veiligheid in het geding zijn. Bovendien moet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties er toestemming voor geven. Alle regels waaraan de AIVD zich moet houden, staan in de Wiv 2002 (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002)."