VVD boos over voortrekken allochtone leerlingen

De VVD maakt zich kwaad over een bericht in het Algemeen Dagblad van gisteren. Daarin werd gesteld dat de Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven (CEVO) de correctievoorschriften fors heeft versoepeld ten gunste van allochtone leerlingen. Volgens de VVD is dat in strijd met artikel 1 van de grondwet.

De versoepeling houdt in dat allochtone leerlingen meer spelfouten mogen maken dan autochtone. Waar autochtonen die havo-examen doen slechts twee spelfouten mogen maken, komen allochtone leerlingen door de versoepeling weg met vijf fouten. Op het VMBO mogen allochtonen zelfs zes spelfouten maken terwijl autochtone leerlingen ook hier maximaal twee spelfouten mogen maken.

Volgens Ineke Dezentjé Hamming van de VVD is het nieuwe systeem onrechtvaardig. "Ik sta voor onderwijs waar het diploma waardevast is, en waar niet met twee maten wordt gemeten." Haar collega Paul Krom denkt dat de aangepaste normering zelfs in strijd met de grondwet is. Bovendien vraagt hij zich af hoe de afkomst van leerlingen wordt bepaald.

De VVD is niet als enige over de aanpassing gevallen. CDA’er Jan de Vries vroeg staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt naar de waarde van door allochtonen behaalde diploma’s: "Deelt u de mening dat er nu misschien allochtone leerlingen zijn geslaagd, terwijl zij misschien de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn om succesvol te kunnen doorstromen in het vervolgonderwijs? Hoe worden deze benadeelde leerlingen voldoende bijgespijkerd?"

De regeling geldt overigens niet voor alle allochtone leerlingen; alleen zij die korter dan zes jaar in Nederland wonen kunnen in aanmerking komen voor de soepelere correctievoorschriften.
 

Met dank aan Jigzoz voor de herschreven submit