Nog 39 demonstranten Chinese ambassade vast

Nog 39 van de 142 demonstranten die gisteren werden aangehouden bij de ambassade van China in Den Haag, zitten vast. De politie verdenkt hen van openlijke geweldpleging. Van de 39 werden er 26 herkend van foto’s en televisiebeelden.

Daarop was te zien dat zij het gebouw met stenen bekogelden en over het hek probeerden te klimmen. De dertien anderen bekenden spontaan. De 103 overige betogers mochten gisteravond met een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde naar huis. Dat liet de politie van Den Haag dinsdag weten.

De politie verwacht de komende dagen meer demonstranten te kunnen achterhalen en mogelijk aan te houden. Zij heeft het toezicht bij de ambassade verscherpt.

De betogers keerden zich tegen het beleid van China in Oost-Turkestan oftewel de regio Xinjiang. China bezette het land in 1950. Onder anderen Oeigoeren, de oospronkelijke bewoners, gebruiken de naam Oost-Turkestan.

Agenten voorkwamen verder dat demonstranten over het hek van de ambassade konden klimmen. In totaal waren ongeveer honderd agenten in uniform op de been. "Met het gooien van stenen is een grens doorbroken", aldus een woordvoerder van de politie.

Nederland vergoedt de schade die de demonstranten hebben aangericht aan de ambassadegebouwen. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) toegezegd in een gesprek met de tijdelijk zaakgelastigde van China.


Nog 39 demonstranten Chinese ambassade vast  (foto: DAG)