Consumentenbond wil restitutie bij ongewenste levering Windows

Bij vrijwel iedere pc of notebook wordt tegenwoordig standaard en ongevraagd Windows geleverd. Consumenten die dit besturingsprogramma niet op hun pc of notebook willen hebben en daar dus niet voor willen betalen, komen voor een hoge drempel te staan. De Consumentenbond wil hier iets aan doen.

De consument betaalt volgens de Consumentenbond 35 tot 100 euro voor het besturingssysteem Windows op een nieuwe pc of notebook. Wie dit niet wil, heeft recht op teruggaaf van het licentiebedrag. "Na aankoop mag de licentie worden geweigerd en geldt het recht op restitutie van het licentiebedrag. In de praktijk werpen fabrikanten zo veel mogelijk drempels op zodat het consumenten nagenoeg niet lukt om het bedrag terug te krijgen", aldus de bond in de Digitaalgids van juli/augustus.

Computer zonder besturingssysteem 
Voor het onderzoek bezocht de Consumentenbond 27 winkels en vroeg daar of de computer zonder besturingssysteem geleverd kon worden. Onder de onderzochte winkels bevonden zich Dixons, Media Markt, Aldi, Dynabyte, BCC, Mycom, Paradigit en Computerland. Alleen een aantal kleinere computerwinkels, zoals Paradigit en Computerland, waren in staat een 'kale' computer te leveren, constateerde de bond.

Licentievoorwaarden weigeren 
Wie vervolgens een pc koopt waar het besturingssysteem standaard bij zit, lijkt nog een mogelijkheid te hebben om hier vanaf te komen: de licentievoorwaarden weigeren bij het afronden van de installatie wanneer je de computer de eerste keer start. De bond meldt: "Volgens diezelfde licentievoorwaarden hebben consumenten recht op teruggave van het licentiebedrag." 

De Consumentenbond nam weer de proef op de som en vroeg pc-fabrikanten naar hun restitutiebeleid. Hieruit bleek dat Dell en HP geen geld teruggeven. De meeste andere fabrikanten zijn hierover onduidelijk. Onder meer Sony en Samsung kennen geen beleid voor restitutie en Toshiba zegt aan een dergelijk beleid te werken.

Twee van de benaderde fabrikanten laten weten dat zij de pc opgestuurd willen krijgen. De transportkosten zijn dan wel voor rekening van de consument. De bond stelt na afloop van het onderzoek dan ook: "Kortom, een Windows-licentie weigeren is in de praktijk geen optie."

Kamervragen
Het onderzoek van de Consumentenbond heeft ook stof doen opwaaien in politiek Nederland. Arda Gerkens, Kamerlid voor de SP, heeft inmiddels aangekondigd Kamervragen te gaan stellen naar aanleiding van het onderzoek. Ook zij wil heldere informatie van de fabrikant aan de consument over het (ontbreken van) het restitutiebeleid.

Wie van plan is een pc of notebook aan te schaffen, moet voor de koop al weten of er recht is op geldteruggave. Ook de procedure voor geldteruggave moet werkbaar zijn volgens de Consumentenbond. De Consumentenbond pleitte er in 2007 al bij de Tweede Kamer voor om de computer en de meegeleverde software apart te prijzen. Zo heeft de consument een keuze.

Software kan voordeel opleveren 
Behalve geld kosten, kan meegeleverde software ook geld opleveren. Naast het besturingssysteem Windows, wordt er vaak nog meer software meegeleverd die bedoeld is voor Windows en in sommige gevallen dus ongewenst is. Het gaat hier dan vaak om probeerversies waarvoor de pc-leverancier geld ontvangt van de softwaremaker. De applicatiemaker hoopt hiermee nieuwe klanten te werven als de probeerperiode eenmaal verstreken is. De pc-leverancier kan door deze contracten de pc's juist goedkoper maken en weigeren van deze software zou een computer in theorie dus duurder kunnen maken.

Windows Refund Day
Het probleem met restitutie speelt al veel langer en is grotendeels afhankelijk van de goodwill van pc-leveranciers. Via verschillende websites hebben diverse organisaties refund-handleidingen gepubliceerd die toegespitst zijn op de verschillende helpdesks en bureaucratie van de pc-leveranciers.

Ook hebben enthousiaste Linux-gebruikers en open source-groepen acties gevoerd voor een zogeheten Windows refund. Zij hebben ook een speciale protestdag, de Windowds Refund Day uitgeroepen. Deze vindt sinds 1999 ieder jaar, inclusief demonstratiemars, plaats op 15 februari.

Met dank aan neegij voor de submit.