Willekeur bij zorgverzekeraars

Onderzoek van de Nierpatiënten Vereniging Nederland heeft uitgewezen dat chronisch zieke patiënten met enige willekeur behandeld worden. Zorgverzekeraars kennen het basispakket niet goed, waardoor de patiënten vaak geen vergoeding krijgen terwijl zij hier wel recht op hebben.

De vereniging vroeg de verzekeraar van verschillende medicijnen of deze vergoed werden. De verzekeraars geven aan deze medicijnen niet te vergoeden, terwijl dit wel moet volgens de regels. De vragen werden ook doorgespeeld aan de specialisten en deze gaven verschillende antwoorden. Ook het taxivervoer van huis naar het dialysecentrum voor controle wordt door 19 van de 24 verzekeraars niet vergoed, terwijl dit volgens de regels wel zou moeten.  

Het onderzoek zegt niet alleen iets over de problemen waar nierpatiënten tegenaan lopen bij hun verzekeraars, maar ook over mensen die bijvoorbeeld reuma of diabetes hebben. De Raad voor Chronisch zieken en Gehandicapten (CG-Raad), krijg namelijk veel klachten over niet-vergoede diensten en medicijnen die volgens de regels wel vergoed moeten worden.

"We horen hier vaak verhalen van patiënten die in de problemen zijn geraakt doordat ze niet krijgen waar ze recht op hebben. Er moet meer duidelijkheid komen; het basispakket mag niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn", laat directeur Wil van Dinther van de Nierpatiënten Vereniging Nederland weten. Het onderzoek bevestigt dan ook zijn vermoedens.

Directeur Ad Poppelaars van de CG-Raad spreekt in dit verband over een situatie waarin sprake is van willekeur. "Mensen die chronisch ziek zijn hebben lang niet altijd de kracht om beslissingen van de zorgverzekeraar aan te vechten. Op deze manier krijgen alleen de mensen die mondig zijn de zorg die zij verdienen." 

De uitkomsten zijn herkenbaar voor het College van Zorgverzekeringen, die verantwoordelijk is voor de toezicht op de regelgeving. Er is volgens Luuk van der Heden van het college al wel actie ondernomen om de onduidelijkheden weg te werken: "We hebben aanbevelingen naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd."

Lees hier de oproep, de zorgverzekeraars te vervolgen wegens fraude en oplichting.