'Koffie geneest Alzheimer'

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat koffie een mogelijk medicijn tegen Alzheimer is. De wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat caffeïne de ziekte niet alleen voorkomt, maar zelfs kan genezen.

De leider van het onderzoeksteam, dokter Gary Arendash, meldt: "De nieuwe resulaten tonen het bewijs aan dat caffeïne een levensvatbaar geneesmiddel zou kunnen zijn voor permanente gevallen van Alzheimer. Dat is belangrijk want caffeïne wordt door veel mensen gebruikt. Het stofje dringt gemakkelijk door tot de hersenen en het beïnvloedt vrijwel direct het ziekte-proces."

Bij de ziekte komen abnormale eiwitten in de hersenen terecht, zogheten amyloids. Bij experimenten met het toedienen van caffeïne aan muizen bleek dat de aanwezigheid van deze eiwitten met vijftig procent was gedaald. De onderzoekers hopen spoedig dezelfde resultaten te behalen bij mensen.

Sky News schrijft dat voor vergelijkbare resultaten bij mensen met Alzheimer een dagelijkse consumptie van vijfhonderd milligram caffeïne nodig is. Dit is vergelijkbaar met twee koppen koffie, of twintig blikjes cola.