Stroomstoring legt centrum Den Bosch plat

Het centrum van 's-Hertogenbosch heeft sinds vanmiddag 15.00 uur geen stroom meer. De website van Omroep Brabant meldt dat de stroomstoring grotendeels voorbij is, maar getuigen melden dat er nog steeds geen stroom is in en rond het centrum van de stad.

De oorzaak van de storing is een mankement in een grote transportkabel. Hierdoor kwamen vanmiddag 22.000 huishoudens zonder stroom te zitten. Volgens Omroep Brabant zitten er op dit moment nog vierduizend huishoudens zonder stroom en is de storing dus grotendeels opgelost. Netwerkbeheerder Enexis is hard aan het wek om de laatste vierduizend huishoudens zo snel mogelijk handmatig van stroom te voorzien.

Grote ploeg monteurs ingezet
Enexis weet welke kabel de stroomstoring veroorzaakt, maar heeft geen idee hoe het mankement is ontstaan. Een grote ploeg monteurs van de netwerkbeheerder is momenteel op zoek om de oorzaak van de storing op te sporen.

In eerste instantie leek de storing veroorzaakt te worden door een defect in een transformatorhuisje in de wijk Orthen, tegen het centrum van de stad. Controle van het kastje wees uit dat dit niet de oorzaak was.

Winkels ontruimd
Door de stroomstoring moesten alle winkels in de binnenstad tijdelijk ontruimd en gesloten worden. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, gelegen in het centrum van de stad, moest overschakelen op noodaggregaten. Omdat de overschakeling op de aggregaten gepaard ging met rookontwikkeling, heeft het ziekenhuis de brandweer op de hoogte gesteld. De uitgerukte brandweer constateerde dat er niets bijzonders aan de hand was.

Gratis reizen
Door de stroomstoring werkten de kaartjesautomaten op het station ook tijdelijk niet, waardoor er gratis gereisd mocht worden. Inmiddels werken de automaten weer en moet iedereen gewoon een kaartje kopen.

Hoe lang de stroomstoring nog gaat duren is niet bekend.