Duitse politieagenten surveilleren door Zandvoort

Wie de komende weken een bezoekje brengt aan de badplaats Zandvoort en daar een agent aanspreekt, moet niet raar opkijken als de agent in het Duits antwoordt. Heel de week lopen er namelijk twee aspirant-agenten uit Duitsland stage bij onze Nederlandse politie. De twee agenten zijn bezig met het tweede jaar van hun opleiding en kunnen zo ervaring in het buitenland opdoen.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat de Duitse dienders een boete uit zullen schrijven of je in de boeien zullen slaan. Daar hebben de twee agenten namelijk geen bevoegdheden toe. Zij zijn alleen in Nederland om ervaring op te doen.

Duitse toeristen in de badplaats waren in eerste instantie vooral verbaasd, maar zijn nu erg positief over de Duitse agenten. Het kwam ze vreemd voor om agenten uit hun eigen land tegen te komen, maar vonden het erg prettig gewoon in hun eigen taal te kunnen praten met de agenten.

Er zijn wel veel verschillen tussen de Duitse en de Nederlandse politieagenten. Zo staan de Duitse agenten 'verder' van het publiek af. Nederlandse agenten maken op het strand gewoon een praatje met het publiek, terwijl dit in Duitsland duidelijk niet kan. Ook waren de Duitse agenten erg verbaasd hoe men hier met drugs omgaat.

De hele week zijn de Duitse agenten nog in Zandvoort te vinden. Als het aan de politie Kennemerland ligt, komen er de komende jaren vaker buitenlandse stagiaires zodat zij ervaringen uit kunnen wisselen.

Met dank aan meneer draak voor de submit.