Google heeft nu ook verstand van economie

Google gaat net als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de economische stemming bijhouden. De zoekgigant lanceerde afgelopen nacht de zogeheten Google Barometer, waarmee het mogelijk is op basis van het zoekgedrag van Nederlandse internetters de trend in een bepaalde branche te bepalen.

Waar het CBS maandelijks met enquêtes het consumentenvertrouwen peilt, kijkt Google naar de balans tussen negatieve en positieve zoektermen.

Internetters zoeken tijdens een recessie bijvoorbeeld eerder op 'tweedehands kleding' of 'occasion' dan op 'galajurk' of 'cabriolet'. Door de zoekdata over duizenden termen thematisch te ordenen, is het volgens Google mogelijk het sentiment in bijvoorbeeld de reis- en autobranche accuraat in kaart te brengen.

Google denkt dat zijn barometer misschien zelfs beter is dan de vertrouwensindicatoren van het CBS, omdat het internetconcern de zoekstatistieken van vele duizenden internetters continu bijhoudt, terwijl het CBS voor zijn vertrouwensindicatoren steekproefsgewijs te werk gaat. 

"In theorie zitten wij dichter op de trend", stelt Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland.

Google bewees eerder al op basis van zoekinformatie correcte voorspellingen te kunnen doen. In mei wist het bedrijf dagen voor de finale te melden dat Noorwegen het Songfestival zou gaan winnen.

 


Google heeft nu ook verstand van economie  (foto: DAG)