Mobiele telefoon krijgt standaardoplader

Opladers voor mobiele telefoons krijgen een standaardstekker die voor ieder toestel te gebruiken is. De fabrikanten zijn het daarover eens geworden, mede onder druk van de Europese Commissie. Harmonisering van de stekker (én de aansluiting in de telefoon) maakt een eind aan de huidige situatie waar de consument wordt gedwongen bij de aankoop van een andere gsm vrijwel altijd ook een nieuwe oplader aan te schaffen.

De universele oplader is energiezuiniger dan de bestaande typen. Europees Commissaris Verheugen (industrie) verwelkomt de standaardisering die hij maandag samen met grootste gsm-producenten bekend maakte. De universele oplader komt vanaf 2010 op de markt.

Gekozen is voor de micro-usb-stekker. De fabrikanten zagen aanvankelijk niets in de introductie van één stekker en aansluiting voor opladers in mobiele telefoons. Het zou technisch ook niet mogelijk zijn. Pas na dreigementen van Verheugen dat hij desnoods met wetgeving zou komen, gingen de fabrikanten overstag.

Europa telt momenteel zeker dertig verschillende types opladers, in bijna ieder huishouden slingeren er wel een paar rond. Volgens VVD-europarlementariër Manders - die zich sinds 2008 hard maakte voor de standaardisering van de stekker - betalen de Europese burgers jaarlijks driehonderd miljoen euro voor steeds andere telefoonopladers.

De verwachting is dat deze verkoop met de introductie van het standaardmodel drastisch zal afnemen. Dat is niet alleen gunstig voor de consument maar ook goed voor het milieu. De industrie verwacht tussen de 13.6 en 21.8 miljoen ton minder CO2-uitstoot per jaar.

Vrijwel alle grote producenten van mobiele telefoons doen mee, waaronder Nokia, Sony Ericsson, Motorola, LG, Apple en RIM (BlackBerry).