Iran begint met hertelling stemmen

Iran is begonnen met het hertellen van een deel van de stemmen die zijn uitgebracht voor de omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni. Dat heeft de staatstelevisiezender al-Alam vandaag gemeld.

De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, had aangeboden 10 procent van de stemmen te hertellen. Voor de belangrijkste verslagen presidentskandidaat, Mir Hossein Mousavi, was dat aanbod onvoldoende. Hij wil dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard, omdat die zouden zijn ontsierd door fraude en andere onregelmatigheden.

De hertelling is vermoedelijk vanmiddag afgerond. Binnen 24 uur wordt het resultaat bekendgemaakt.

De diplomatieke spanningen tussen Iran en de Europese Unie zijn ondertussen opgelopen na de arrestatie van negen lokale medewerkers van de Britse ambassade in Teheran. De Iraanse staatstelevisie meldt vanochtend dat het inmiddels vijf van de negen gearresteerde ambassademedewerkers zou hebben vrijgelaten. Dit bericht is echter nog niet bevestigd.

Als Iran doorgaat met "de pesterij of intimidatie" van personeel van EU-ambassades kan het rekenen op een "krachtig en collectief antwoord van de EU", zei Jan Kohout, minister van Buitenlandse Zaken van EU-voorzitter Tsjechië, na een bijeenkomst van 27 EU-ministers op het Griekse eiland Korfoe.

Zaterdag werden de negen lokale medewerkers van de Britse ambassade gearresteerd. Volgens de Iraanse autoriteiten speelden ze een belangrijke rol in de demonstraties tegen Ahmadinejad, die beschuldigd wordt van fraude tijdens de presidentsverkiezingen van 12 juni. Vier van hen werden zondag vrijgelaten.

"Het idee dat de Britse ambassade op de een of andere manier achter de demonstraties in Teheran zit, is volledig ongegrond", zei David Miliband, de Britse minister van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie eist dat Iran de ambassademedewerkers onmiddellijk vrijlaat en de internationale normen voor de behandeling van diplomatiek personeel respecteert. "De EU roept Iran op de vijandelijkheden tegen de EU-landen en haar burgers te stoppen", verklaarde Kohout. Hij drong er bij de Iraanse autoriteiten op aan de persvrijheid te herstellen en "alle middelen die door het Iraanse volk gebruikt worden voor de democratische dialoog" te respecteren.


Iran begint met hertelling, internationale druk neemt toe  (foto: DAG)