Makers Chinees softwarepakket bedreigd

De makers van een controversieel softwarepakket dat de Chinese overheid verplicht op computers laat installeren, zijn meer dan duizend keer bedreigd. Het bedrijf dat de zogeheten Groene Dam heeft ontworpen, Jinhui Computerbouw, heeft dreigtelefoontjes en doodsbedreigingen ontvangen, meldt het Chinees staatspersbureau Xinhua vandaag.

Volgens de manager van het bedrijf, Zhang Chenmin, begonnen de dreigementen direct nadat de overheid had aangekondigd dat vanaf 1 juli alle nieuwe computers in China verplicht geleverd worden met het softwarepakket. "Ik had nooit gedacht dat we zoveel problemen zouden krijgen. We willen gewoon kinderen beschermen tegen porno op internet", aldus Zhang.

De verplichte software blokkeert volgens de overheid ongewenste internetpagina's. Uit onderzoek blijkt dat het ook automatisch programma's op de computer kan afsluiten zodra de gebruiker gevoelige woorden invoert, zoals bijvoorbeeld 'Falung Gong', de naam van de in China verboden meditatiebeweging. Daarnaast houdt de software op de computer een logbestand bij over de gedragingen van de gebruiker.

In China zijn internetgebruikers in opstand aan het komen tegen de software. Kunstenaar Ai Weiwei heeft opgeroepen op 1 juli niet online te gaan om een signaal af te geven. Meer dan 300 miljoen Chinezen maken gebruik van het internet. Peking vreest dat de burgers elkaar via het internet tot actie kunnen overhalen, wat zou kunnen leiden tot grootschalige volksopstanden.

 


De verplichte software blokkeert ongewenste internetpagina's  (foto: ANP)