Staat gedagvaard wegens tekort onderbroeken

De Belgische staat is gedagvaard door negen gedetineerden van de Hasseltse gevangenis wegens onder meer een onderbroekentekort en het fouilleren. Advocaat Jurgen Millen maakte dat gisteren bekend, meldt Het Laatste Nieuws.

Overmorgen zal de rechter zich in het kort geding buigen over de klachten van de gedetineerden. "Tussen de negen gedetineerden zitten enkelen die een relatief lange straf uit moeten zitten. Hun klacht is tweeledig: enerzijds gaat het over het ondergoed en de kleding die ze moeten dragen en anderzijds de lichaamsfouilles," laat Millen weten.

"Door een tekort van ondergoed moeten de gevangenen soms enkele dagen met dezelfde onderbroek rondlopen. Het ondergoed raakte niet tijdig gewassen door verlengde weekends. De kleding blijkt ook versleten, is te groot of te klein. De gedetineerden beseffen dat ze hun straf moeten ondergaan, maar ze willen dat ook met de nodige waardigheid doen", aldus de advocaat. De gevangenis in Hasselt heeft inmiddels wel extra ondergoed geleverd gekregen. 

Als het aan Millen ligt, wordt het dossier donderdag zeker behandeld. "Vooral met de zomer in zich en eventueel enkele verlengde weekends," aldus Millen. Juristen van de Belgische staat willen graag uitstel van de zaak.