BBC-correspondent moet binnen 24 uur Iran verlaten

De correspondent van de BBC moet Iran verlaten. Dat bevestigde de Britse publieke omroep vandaag. De regering in Teheran heeft Londen de afgelopen dagen ervan beschuldigd zich te mengen in de protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Verslaggever Jon Leyne heeft 24 uur de tijd gekregen om het land te verlaten. Het bureau van de BBC in de Iraanse hoofdstad mag wel open blijven. Volgens het Iraanse semi-officiële persbureau Fars moet Leyne vertrekken omdat hij verhalen verzonnen zou hebben. Ook zou zijn berichtgeving niet neutraal zijn geweest en steunde hij de demonstranten.

De Iraanse autoriteiten hebben de buitenlandse media na het uitbreken van de protesten aan strenge beperkingen onderworpen. Al eerder werden buitenlandse verslaggevers het land uitgezet waaronder een team van Nova.

Iran haalde vandaag nog fel uit naar de Britse regering omdat Londen de presidentsverkiezingen zou hebben verstoord. Ook zou ze de demonstranten steunen. De Britse regering spreekt de aantijgingen tegen.