'Vervolg ook kinderen jonger dan 12 jaar!'

Ook kinderen tot 12 jaar moeten vervolgd kunnen worden. De Goudse districtschef van politie Joep Pattijn dringt bij politiek Den Haag aan op snelle wetswijziging op dit punt. Op alarmerende toon wijst hij er op dat steeds meer jonge kinderen in aanraking komen met de politie, niet zelden vanwege vergrijpen die schreeuwen om een strafrechterlijk vervolg.

"We gaan een groot probleem krijgen als we deze groep ook in de toekomst niet kunnen aanpakken", zei Pattijn dinsdag tijdens een persbijeenkomst in Gouda. Ter illustratie noemde hij de recente aanranding van een 18-jarig meisje door drie jongens van 7, 8 en 9 jaar. Ook constateert hij in de praktijk dat tegenwoordig al jongetjes van pakweg 10 jaar hulpverleners bedreigen.

De regiopolitie Hollands-Midden, waaronder ook Gouda valt, heeft sinds april van dit jaar 647 criminelen en overlastgevers 'herkenbaar' in kaart gebracht. De lijst vormt de basis voor een dadergerichte aanpak. Ze kent een rangorde waarbij personen die het meest urgent aandacht behoeven van de politie bovenaan staan.

De top van de lijst wordt hinderlijk gevolgd. Zo krijgen personen die hoog noteren onder meer op hun verjaardag een ansichtkaart van de politie toegestuurd met het opschrift "We houden je in de gaten". Pattijn noemt dat "overlast veroorzaken bij overlastgevers". De grootste groep zit in de leeftijdscategorie 12 tot 24 jaar. De regionale lijst telt 45 namen van kinderen onder de 12 jaar.

De districtschef Gouwe IJssel sprak verder zijn grote ergernis uit over een onlangs door de rechter-commissaris genomen besluit om een 16-jarige ingesloten verdachte van een beroving op vrije voeten te stellen. Pattijn: "Dat is geen goede keus geweest. De rechter-commissaris verkoos het individuele belang boven het collectieve belang. Daar gaat een verkeerd signaal van uit naar de samenleving."

Het voornaamste argument voor de invrijheidstelling was volgens Pattijn dat de betreffende verdachte weer naar school ging. "Deze jongen zat helemaal niet op een school, maar op een instituut. We moeten eens een keertje ophouden met de gedachte dat dit soort jongens nog te bewegen zijn tot goed gedrag. Ze moeten worden gestraft. Het collectieve belang moet veel zwaarder wegen dan het individuele belang."

De Goudse wijk Oosterwei werd afgelopen najaar het nationale symbool van overlast door Marokkaanse probleemjongeren. De opmaat hiervoor was het besluit van busmaatschappij Connexxion om drie haltes in Oosterwei tijdelijk op te heffen vanwege aanhoudende geweldsincidenten. PVV-leider Geert Wilders vroeg daarop het kabinet het leger uit Uruzgan terug te halen en in te zetten in Oosterwei.


Gouda: 'Vervolg ook kinderen jonger dan 12 jaar!'  (foto: DAG)