NAVO gaat snijden in uitgaven

De NAVO gaat waarschijnlijk snijden in zijn uitgaven om te voorkomen dat ze met financiële tekorten te maken krijgt. De ministers van Defensie van de NAVO-landen, die in Brussel bijeen zijn, zullen de organisatie vandaag vragen daartoe voorstellen uit te werken, verwacht een ingewijde.

Gisteravond tijdens een diner spraken de bewindslieden over een voorstel van minister Eimert van Middelkoop om te bezuinigen op de NAVO-hoofdkwartieren, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor militaire operaties. Volgens een bron leidde dit plan tot heftige discussies, maar werd het door een meerderheid positief ontvangen. Onder meer de VS, Canada, Frankrijk, Denemarken en Tsjechië zouden tot de voorstanders horen. Verzet kwam van Duitsland en Turkije, die vrezen voor de toekomst van de NAVO-hoofdkartieren op hun grondgebied. Ook België zou problemen hebben met het bezuinigingsvoorstel.

De totale begroting van de NAVO bedraagt een kleine 2 miljard euro. Het militaire bondgenootschap is steeds meer geld kwijt aan militaire operaties, zoals in Afghanistan.


NAVO wil bezuigen  (foto: ANP)