Supermarkten: 'geen flappen, alleen maar pinnen'

Als het aan de supermarkten ligt, wordt pinnen over 5 jaar verplicht meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De supermarkten willen af van overvallen, hoewel bejaarden liever contant blijven betalen.

Om alvast aan het pinnen te wennen, begint het CBL volgende jaar al een experiment met ‘pin only’- kassa’s in supermarkten. Met de maatregel om cash geld te weren hoopt het CBL het aantal overvallen te verminderen. Daarnaast besparen supermarkten ook geld doordat de kosten van geldtransporten verdwijnen.

Niet iedereen zal blij zijn met de nieuwe maatregel, omdat niet iedereen wil of kan pinnen. Zo pinnen lang niet alle bejaarden en betalen kinderen ook vaak contant. Ongeveer 30% procent van de supermarktklanten betaalt nu uitsluitend met een pinpas.

Sinds de campagne ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’ groeide het aantal pintransacties met 13% in 2008. Voor de grootste groep klanten ziet het CBL dan ook geen belemmering om straks alleen nog elektronisch te kunnen betalen. Uit onderzoek van Consumententrends 2009 dat vandaag wordt gepresenteerd,  blijkt namelijk dat 87% van de Nederlanders het verminderen van contant geld door te gaan pinnen, een goed initiatief vindt. De supermarkten zullen mensen dan ook volop gaan stimuleren om te gaan pinnen. ‘Laat biljetten en munten liever thuis’, zo luidt de boodschap.