SP wil onderzoek naar 'snoepreisjes'

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat er een onderzoek moet komen naar de reizen die Kamerleden maken op kosten van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD). "Het instituut staat in derde wereldlanden bekend als het reisbureau van de Tweede Kamer", aldus Van Bommel.

Het NIMD wordt gesubsidieerd door de overheid om democratiseringsprocessen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost Europa te ondersteunen. Zeven partijen (CDA, PvdA, VVD, Groenlinks, D66, ChristenUnie en de SGP) hebben het NIMD in 2000 opgericht. Oud-minister Bot (Buitenlandse Zaken) is president van het bestuur van het NIMD. Zowel de SP als de PVV nemen niet deel aan het NIMD en maken ook geen reisjes op kosten van het NIMD.

Eerder dit jaar gingen Kamerleden op reis naar Guatamala en Ghana en deze week zijn twee Kamerleden op kosten van het NIMD op reis naar Nairobi. "Ik betwijfel zeer of dat nuttig en noodzakelijk is. Dat moet wat mij betreft maar door een onafhankelijk iemand worden onderzocht", liet Van Bommel weten. De SP weet dat er een rapport bestaat van de Algemene Rekenkamer waaruit blijkt dat het NIMD niet verantwoorde uitgaven heeft gedaan. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft aangegeven het rapport niet te kennen, maar heeft beloofd hier navraag over te doen.

Door de slechte verantwoording van de uitgaven van het NIMD, moet het instituut tonnen aan subsidie terugbetalen. Hierdoor dreigt een faillissement, tenzij de schulden kwijtgescholden worden. Minister Koenders heeft liever geen faillissement, maar belooft dat er een uitgebreide evaluatie komt naar de gang van zaken. Het instituut staat wel onder curatele en krijgt slechts voorschotten op een termijn van twee maanden.