Ook China heeft nu een gay pride

Gisteravond is de Shanghai Pride begonnen, het allereerste grote festival voor homoseksuelen in China. De organisatoren willen de aandacht vestigen op de naar schatting 200.000 homo’s en lesbiennes in ‘China’s meest liberale en progressieve stad’.

Op homoseksualiteit rust in China nog een behoorlijk taboe. Hoewel uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de bevolking redelijk tolerant staat tegenover homo’s, zijn er maar weinig Chinese gays die durven uitkomen voor hun geaardheid. Tot 2001 werd homoseksualiteit in China nog beschouwd als een geestesziekte.

Het festival omvat onder meer een Chinese operavoorstelling met travestieten, diverse filmvertoningen, discussiebijeenkomsten en een ‘hot body competition’. Zaterdag wordt de Shanghai Pride afgesloten met een groot feest waarop homoseksuelen demonstratief met elkaar in het huwelijk zullen treden.

Volgens de organisatie van de Shanghai Pride, die bestaat uit Chinezen en buitenlanders, spreekt het boekdelen dat het evenement nu kan worden georganiseerd. Woordvoerder Hannah Miller: ‘Het laat zien dat China een modern, tolerant land wordt dat vooruit denkt.’

Maar wie al beelden van de Amsterdamse Gay Pride op zijn netvlies krijgt, komt bedrogen uit. Er komt geen parade door de straten van Shanghai, omdat dat tot een botsing zou kunnen leiden met de Chinese autoriteiten.


Ook China heeft nu een gay pride.  (foto: DAG)