Engelse kiezers bezorgen Brown nieuwe nederlaag

De Labour Party van de getergde Britse premier Gordon Brown heeft een verpletterende nederlaag moeten incasseren bij de regionale verkiezingen in het grootste gedeelte van Engeland donderdag.

Dit bleek vanochtend (onze tijd) toen volgens de BBC de uitslagen binnen waren uit dertig van de 34 graafschappen waar gestemd is. Labour heeft in nog geen enkel graafschap een meerderheid weten te veroveren. In Staffordshire, waar Labour sinds 1981 aan de macht was, zei een vooraanstaande regionale Labour-politicus dat zijn partij is 'uitgewist'.

Bijna alle graafschappen gaan naar de Conservatieven van David Cameron. Alleen in Bristol veroveren de Liberaal-Democraten de macht. In drie graafschappen is er geen duidelijke meerderheid.

Op basis van de gang naar de stembus in het grootste gedeelte van Engeland heeft de BBC berekent dat op landelijk niveau de Conservatieven kunnen rekenen op 38 procent van de stemmen, de Liberaal-Democraten op 28 procent en Labour op 23 procent.

De uitslag van de op dezelfde dag in het hele Verenigd Koninkrijk gehouden Europese verkiezingen wordt morgen pas bekendgemaakt.