Dalai lama krijgt overal een warm onthaal

Ruim een dag na aankomst in Nederland, heeft de dalai lama zich al kunnen wentelen in massale belangstelling voor zijn aanwezigheid. Gisterenavond was hij al te zien in Nova College Tour, en donderdagochtend wachtten tienduizend belangstellenden hem op in de RAI in Amsterdam.

Daar gaf Tenzin Gyatso, zoals de echte naam van de dalai lama luidt, een boeddhistisch onderricht dat twee uur duurde.

Hij had een dankbaar publiek. Sowieso is er in Nederland al een ‘boeddhaïsering’ aan de gang - onlangs bleek uit onderzoek dat na het christendom en de islam, het boeddhisme de derde grote religie is die in ons land wordt aangehangen. Het driedaags bezoek van de dalai lama lijkt die trend alleen maar te versterken.

Morgen zal Tenzu Gyatso een bezoek brengen aan de Tweede Kamer en tevens minister Verhagen ontmoeten. Balkenende weigert de religieus leider te ontvangen, maar bij zijn aankomst in Nederland noemde de dalai lama dat ‘no problem’.

Dat zijn aanwezigheid toch gevoelig ligt, blijkt ook uit het feit dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de beveiliging flink heeft opgeschroefd. De Telegraaf meldt dat onder meer serieuze bedreigingen via internet aan het adres van de spiritueel leider aanleiding waren het beveiligingsniveau aan te scherpen.