Burgemeester Kampen doet krant in de ban

Burgemeester Jan Oosterhof van Kampen heeft het regionale dagblad de Stentor voor twee weken in de ban gedaan. Dat betekent dat gedurende die periode vanuit de gemeente "geen actieve informatie naar de krant gaat”, zei Oosterhof dinsdagavond.

Journalisten van de Stentor mogen tijdens deze periode niet aanwezig zijn bij het wekelijkse perscontact. De gemeente zal niet communiceren met de Stentor, en niemand van de gemeente mag in die tijd vragen van journalisten van de Stentor beantwoorden.

Oosterhof, die een bericht hierover op de website van de Stentor bevestigde, is boos over een artikel dat de krant heeft gepubliceerd. Hierin wordt een bouwvakker opgevoerd die zich beklaagt over een bouwinspecteur van de gemeente.

Volgens Oosterhof (VVD) is de bouwinspecteur herkenbaar. "Het is een ambtenaar die zich niet kan verdedigen". Ook verwijt de burgemeester de krant geen wederhoor bij de gemeente te hebben gehaald. De redactie van de krant bestrijdt dat. Oosterhof eist excuses aan het adres van de ambtenaar, maar dat gaat de Stentor te ver, meldt de krant op zijn website.

"Kranten gedragen zich alsof ze de almacht hebben. Dat hebben ze niet, ze moeten zich netjes gedragen", aldus Oosterhof. Hij dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek.