Leger maakt gelukkig einde aan gijzeling Pakistan

Het Pakistaanse leger heeft vandaag een einde gemaakt aan de grootschalige gijzeling in het onrustige noordwesten van het land. De tientallen gegijzelden zijn na hevige gevechten allemaal bevrijd, aldus militaire en regeringsbronnen.

Strijders van de Taliban hadden gisteren studenten en leraren van een Pakistaanse school in gijzeling genomen. Over de aantallen gegijzelden heerste grote verwarring: die varieerden van twintig gegijzelde scholieren tot vierhonderd leerlingen en docenten. Uiteindelijk lijkt er sprake te zijn van 71 scholieren en negen medewerkers van de school die een dag gevangen hebben gezeten.

De Taliban stopten het konvooi van ongeveer dertig minibusjes waarin de slachtoffers reden en namen alle inzittenden mee. In het wetteloze grensgebied van Pakistan en Afghanistan strijden radicaal islamitische opstandelingen en stammen tegen de centrale overheid en westerse troepen in Afghanistan.

Het Pakistaanse regeringsleger heeft de Taliban de afgelopen weken verdreven uit de Swatvallei. De strijd lijkt zich te verplaatsen naar Zuid-Waziristan, een ander bolwerk van militanten aan de grens met Afghanistan. Door het oorlogsgeweld zijn de afgelopen twee maanden meer dan 2,3 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

  Gegijzelden (foto: ANP)