'Verkrachtingen Abu Ghraib gefotografeerd'

De omstreden foto’s van gevangenismisbruik in onder meer de Abu Ghraib-gevangenis in Irak bevatten beelden van verkrachting en seksueel misbruik. Dit stelt de in 2007 gepensioneerde Amerikaanse generaal-majoor Antonio Taguba vandaag in de Britse krant Daily Telegraph. Recentelijk maakte de Amerikaanse president Barack Obama bekend de foto’s niet vrij te willen geven.

Op minimaal één foto staat een Amerikaanse militair die een vrouwelijke gevangene verkracht. Op een ander verkracht een Amerikaans-Egyptische vertaler een mannelijke gevangene. Op weer andere foto’s staat seksueel misbruik van gevangenen met objecten als een wapenstok en metaaldraad.

De foto's bewijzen dat er tussen 2001 en 2005 in Abu Ghraib en zes andere gevangenissen ten minste vierhonderd gevallen van misbruik plaats hadden. Aanvankelijk wilde president Obama de omstreden foto’s vrijgeven, maar hij veranderde van mening na gesprekken met hooggeplaatste militairen. Publicatie zou Amerikaanse troepen in het buitenland in gevaar brengen. Taguba is het met Obama eens. "Alleen de beschrijving ervan is al erg genoeg, neem dat maar van mij aan", stelt Taguba. "Publicatie zou onze troepen en Britse militairen in Afghanistan in gevaar brengen."

Taguba deed onderzoek naar wantoestanden in het Amerikaanse detentiecentrum Abu Ghraib bij Bagdad. In zijn rapport uit 2004 stonden al beschuldigingen van verkrachting en misbruik. Dat daar ook foto's van bestonden, was nooit bekendgemaakt. Misstanden in Abu Ghraib haalden in 2004 het wereldnieuws, met foto's van gemartelde gevangenen. Iraakse gevangenen werden onder meer ontkleed, opeengestapeld en door honden bedreigd. Amerikaanse militairen stonden er lachend bij.