Verantwoordingsdebat in Kamer

De Tweede Kamer buigt zich vandaag vanaf 10.15 uur de hele dag over de prestaties van het kabinet in 2008. De fractievoorzitters voeren het zogenoemde verantwoordingsdebat met premier Jan Peter Balkenende en zijn twee vicepremiers.

Op de derde woensdag van mei is het verantwoordingsdag. Het kabinet laat dan zien hoe het staat met de uitvoering van de eerder aangekondigde plannen. Daarnaast geeft de Algemene Rekenkamer haar oordeel over de prestaties.

Het kabinet liet in zijn jaarverslagen weten dat het goed op koers ligt met het halen van de meeste gestelde doelen. Ook de Rekenkamer toonde zich niet ontevreden.

Veel discussie is er wel over het nut van verantwoordingsdag, waarvoor een zelfde positie was beoogd als Prinsjesdag. Minister Wouter Bos (Financiën) vindt dat het onvoldoende lukt om van de dag "een zinnig moment in het parlementaire jaar" te maken. De Rekenkamer toonde zich op haar beurt bezorgd over de discussie. Een van de collegeleden van de Rekenkamer, Gerrit de Jong, heeft zich gestoord aan Bos. Volgens hem is verantwoordingsdag van de Kamer en is het kabinet slechts uitvoerder.


Verantwoordingsdebat in Tweede Kamer  (foto: ANP)