Woede om concentratiekamp op bankbiljet

Enkele bejaarde inwoners van de noord-Russische stad Archangelsk zijn woedend op het ministerie van Financiën. Op de nieuwe bankbiljetten van vijfhonderd roebel staat namelijk een concentratiekamp afgebeeld. Zij hebben de verantwoordelijke minister, Alexei Kudrin, dan ook gevraagd een andere afbeelding voor het biljet te verzinnen.

Op het bankbiljet staat een afbeelding van de Solovetsky Monastery, een gebouw dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is gezet. Tussen 1926 en 1938 werden echter de kruisen van het gebouw verwijderd en werd het gebouw gebruikt als een speciale gevangenis en een prototype van een Sovjet-concentratiekamp.

"We snappen wel dat ze voor dit bankbiljet een van de mooiste plekjes van onze stad, de Solovetsky Monastery, wilden uitkiezen. Ze hebben echter een foutje gemaakt door juist het concentratiekamp af te beelden", aldus de 72-jarige Vasily Fedotov, inwoner van Archangelsk.

"Als je kijkt naar het bankbiljet, dan zie je dat de kruisen die normaliter de torens van de Orthodoxe kerk sieren, enkel te zien zijn op een gouden gebouw. Dit bewijst dat de tekenaar het concentratiekamp heeft getekend. Ons land is hiermee het enige land ter wereld met een concentratiekamp op een bankbiljet. We zijn nu diep gekwetst. We leven mee met de veteranen en de gevangenen die zijn omgekomen in de concentratiekampen. We hopen dan ook dat Alexei Kudrin onze gebeden hoort en de afbeelding zal wijzigen."

500 Roebel