Berlusconi wil totale controle op tv

De benoeming van een nieuwe hoofdredacteur van het belangrijkste nieuwsprogramma van de Italiaanse publieke omroep is gisteren uitgelopen op een rel. Drie leden van de raad van bestuur liepen weg omdat de benoeming "van buiten gedicteerd" zou zijn.

Als privépersoon controleert de zakenman Silvio Berlusconi al jaren de belangrijkste commerciële zenders van Italië. Als vorig jaar herkozen premier lijkt hij nu ook belangrijke benoemingen bij de publieke omroep naar zijn hand te zetten.

Oppositieleider Dario Franceschini van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) beschuldigde Berlusconi er gisteren van de "totale controle" op de tv in Italië na te streven. Oud-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro van de kleinere oppositiepartij Italië van de Waarden (IDV) heeft de Italianen opgeroepen om op 5 juni de straat op te gaan voor een "Information Day" uit protest tegen de "totale bezetting" van de publieke omroep RAI door Berlusconi.

In een eerder deze maand uitgebracht rapport van de burgerrechtenorganisatie Freedom House wordt Italië niet meer tot de landen met een vrije pers gerekend.