Iran schiet raket af

Iran heeft met succes een proef uitgevoerd met een middellangeafstandsraket, de Sajjil-2. President Mahmoud Ahmadinejad heeft dit vandaag gezegd. Hij zei dat voor deze raket geavanceerde technologie is gebruikt en dat de raket precies zijn doel trof.

Hij vertelde dit in Semnan, niet ver van de plek van waar de raket zou zijn afgevuurd, berichtte de BBC. Het feit dat de president de proef zelf wereldkundig maakt, geeft dit een belangrijke politieke lading, menen waarnemers. Ahmadinejad zou onder meer indruk willen maken voor de komende presidentsverkiezingen.

Ahmadinejad werd samen met drie anderen woensdag geschikt bevonden als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 12 juni. Kandidaten kunnen alleen meedoen indien goedgekeurd door de machtige Raad van Wachters. Die oordeelt over hun vereiste toewijding aan het streng islamitische karakter van de staat en aan de geestelijk leider, Ali Khamenei.

Gisteren publiceerde een onafhankelijke, westerse denktank een studie van zes wetenschappers uit de VS en uit Rusland. Zij bleken een erg lage dunk te hebben van de Iraanse capaciteiten om moderne raketten te bouwen en af te vuren. De Sajjil-2 zou een doel 2000 kilometer ver kunnen raken.