Schipholbaas: privatisering heeft geen nut

De nieuwe directeur van Schiphol Jos Nijhuis zal zich niet inspannen voor privatisering van de luchthaven, een grote wens van zijn voorganger Gerlach Cerfontaine. Nijhuis trekt "definitief de streep door privatisering" van de luchthaven, zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant.

"Ik zie daar het nut niet van in", zegt Nijhuis over een eventuele beursgang. "Omdat de maatschappelijke functie van Schiphol daarmee niet gediend is. We hebben nu de overheid als grootste aandeelhouder. Die is heel stabiel en ondersteunt ook primair onze maatschappelijke functie."

In 2007 concludeerden de regering en de gemeente Amsterdam al dat privatisering te weinig oplevert. Driekwart van de aandelen is in handen van het Rijk, 21,8 procent is in handen van Amsterdam.

Nijhuis zegt verder de maatschappelijke functie van Schiphol te willen herstellen. Die heeft volgens hem averij opgelopen door de recessie, de (inmiddels afgeschafte) vliegtaks en het dure imago van de luchthaven. Winstmaximalisatie mag volgens de Schipholbaas "nooit het belangrijkste doel zijn". "Op dit moment betekent dat dat we tijdelijk genoegen nemen met een aanzienlijk lager rendement."