Karst Tates kost Reaal 5 miljoen

Verzekeringsmaatschappij Reaal denkt aan 5 miljoen euro genoeg te hebben om alle claims van slachtoffers van de aanslag van Karst Tates op Koninginnedag te betalen. Dit bleek eergisteren tijdens een besloten bijeenkomst voor getroffenen, die was georganiseerd door de verzekeraar en Slachtofferhulp Nederland.

Deze 5 miljoen euro is de wettelijk vastgestelde maximale uitkering in het geval van een aanrijding. Reaal, waarbij de zwarte Suzuki Swift was verzekerd waarmee Tates op het publiek inreed, liet eerder al weten het drama in Apeldoorn te behandelen als een verkeersongeval.

De verzekeraar is daardoor tot dit maximumbedrag aansprakelijk voor de zogenaamde personenschade die het gevolg is van de gebeurtenis. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van begrafenissen, die van eventuele arbeidsongeschiktheid van mensen die ernstig gewond zijn geraakt, en de kosten van de psychische nasleep die het aanschouwen van het drama heeft veroorzaakt.

De bijeenkomst werd bijgewoond door 42 mensen. Slachtofferhulp had honderd betrokkenen uitgenodigd. Zij kregen uitleg van de verzekeringsmaatschappij over hoe het indienen van claims in zijn werk gaat. Ook waren er presentaties van Slachtofferhulp en van Peter Langstraat, de voorzitter van de Vereniging van Letselschadeadvocaten.

"Veel van de aanwezigen hadden geen idee hoe zoiets in zijn werk gaat", zei Jaap Smit, algemeen directeur van Slachtofferhulp, na afloop. "We hopen dat het financiële traject hierdoor soepeler verloopt."

De afhandeling van de claims kan nog jaren duren. Eenvoudig letsel (gebroken been) en overlijden is verzekeringtechnisch snel af te handelen, maar de doorlooptijd van complexe medische dossiers en arbeidsongeschiktheidszaken bij verzekeraars bedraagt in de regel een aantal jaren.

Een tweede doel van de bijeenkomst was volgens advocaat Langstraat slachtoffers te waarschuwen voor advocaten of bemiddelaars die uit zijn op eigen gewin. "Ik heb ze opgeroepen contact te zoeken met een belangenbehartiger die het keurmerk Letselschade heeft of tenminste lid is van een erkende vakvereniging."

Verzekeraars en letseladvocaten botsen geregeld met de vrije jongens in de letselbranche, die slachtoffers bijstaan op basis van no cure no pay. Het is in dit geval echter onzin om voor zo'n constructie te kiezen, zegt Langstraat. "Reaal heeft erkend dat het aansprakelijk is. De kosten van juridische bijstand worden vergoed."


Karst Tates kost Reaal 5 miljoen  (foto: DAG)