Topman Britse Lloyds bank stapt op

De topman van de Britse bank Lloyds legt binnenkort zijn functie neer. Hij maakt dat later op zondag bekend na een spoedbijeenkomst van het bestuur van de bank. Dat meldde zondag de BBC. Sir Victor Blank stapt op na stevige kritiek op zijn optreden rond de overname van branchegenoot HBOS, dat in financieel zwaar weer zit.

Lloyds nam HBOS eind vorig jaar over. Daarmee werd een faillissement van hypotheekverstrekker HBOS voorkomen. Lloyds maakte vorig jaar nog 807 miljoen pond winst. HBOS boekte een verlies van 11 miljard pond. De twee banken samen zullen dit jaar waarschijnlijk op een fors verlies uitkomen. Het tijdstip van Blanks vertrek is niet bekend. Hij draagt zijn taken in ieder geval voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2010 over aan een opvolger.

Lloyds is voor 43 procent eigendom van de Britse staat. Het overheidsbelang zal mogelijk dit jaar nog worden uitgebreid. Lloyds en HBOS hebben samen bijna 30 procent van de Britse hypotheekmarkt in handen. Een kwart van alle Britse rekeninghouders heeft een rekening bij de bankencombinatie.


Topman Britse Lloyds bank stapt op  (foto: DAG)