Noord-Brabant stemt alsnog voor verkoop Essent

Bij een nieuwe stemming hebben provinciale staten van Noord-Brabant toch voor verkoop van Essent gestemd. Met 31 stemmen voor en 23 tegen schaart een meerderheid van de volksvertegenwoordigers zich alsnog achter een overname door RWE.

Vandaag kwamen Provinciale Staten in Noord-Brabant bijeen voor een extra vergadering over Essent. De provincie heeft 30,8 procent van de aandelen en kan de overname door het Duitse RWE tegenhouden, aangezien de deal alleen doorgaat als RWE 80 procent van de aandelen krijgt aangeboden.

Eind april stemden de Provinciale Staten met een nipte meerderheid tegen de overname, vanwege onzekerheid over de duurzaamheidafspraken met RWE, de toekomst van kerncentrale Borssele en twijfel over noodzaak van de overname. Het college van Gedeputeerde Staten wil wel met het Duitse bod instemmen.

Zij menen dat de situatie waarin Provinciale Staten nee hebben gezegd tegen de verkoop van Essent sindsdien 'wezenlijk' is veranderd. Het provinciebestuur wijst daarbij onder meer op het contract dat Essent en overnamekandidaat RWE deze week hebben afgesloten om investeringen in duurzame energie te garanderen.

 


Noord-Brabant stemt alsnog voor verkoop Essent  (foto: DAG)