Curaçao stemt over meer zelfstandigheid

De inwoners van Curaçao gaan vandaag naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over de staatkundige toekomst van het eiland. Bijna 120.000 mensen mogen aangeven of Curaçao meer autonomie moet krijgen.

De Antillen, waartoe Curaçao nu nog behoort, hebben met Nederland een akkoord gesloten over hun toekomst. Onderdeel van de nieuwe staatkundige indeling is de afspraak dat Nederland de enorme schulden van de overzeese eilanden zal saneren.

Het Nederlandse kabinet heeft wel gewaarschuwd dat de schuldsanering wordt stopgezet als de inwoners van Curaçao zich vrijdag tegen de staatkundige veranderingen keren. Tegenstanders op het eiland vinden dat Nederland hen daarmee chanteert. Curaçao heeft momenteel 1,75 miljard euro schuld, waarvan Nederland 1,18 miljard wil saneren.

Voorstanders voorspellen dat Curaçao met minder schulden en meer zelfstandigheid een welvarend eiland kan worden. De tegenstanders vrezen juist dat Nederland meer grip krijgt op het eiland en voorspellen een golf van herkolonisatie.