Zilveren Nipkowschijf voor 't Vrije Schaep

De KRO-comedyserie 't Vrije Schaep heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen, zo maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag bekend. De prijs wordt jaarlijks toegekend door radio- en televisiecritici.

De jury noemt het tv-programma "een toonbeeld van het samengaan van muziek en drama, met een verrassend script en uitnemende acteerprestaties". Een eervolle vermelding gaat naar Van Moskou tot Magadan (VPRO), dat wordt gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius en geregisseerd door Hans Pool. De jury roemt "de aanstekelijke en onbevangen verteltrant die deze reisreportages kenmerkt."

Simek in de Nacht (RVU) ontvangt de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma. Volgens de jury blinkt presentator Martin Simek uit in "scherpzinnigheid, doortastendheid en intuïtie, waardoor de gasten zich van onvermoede kanten laten horen."

De Zilveren Prichettprijs gaat naar de website van het VPRO-programma Metropolis. "Als een wereldomroep nieuwe stijl legt de site internationale contacten in een filmische vorm die vooral jongeren aanspreekt."

De prijzen worden 14 juni uitgereikt in Studio Plantage in Amsterdam.