Vanmiddag lancering ruimtetelescopen

Om drie uur vanmiddag worden twee ruimtelescopen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Frans Guyana. Met behulp van de telescopen, genaamd Herschel en Planck, wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van het heelal en sterrenstelsels.

Herschel gaat proberen het ontstaan van sterren en sterrenstelsels in kaart te brengen. Hiervoor is de telescoop uitgerust met een infraroodcamera die is ontwikkeld door het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON. Deze camera moet het mogelijk maken om door stofwolken heen te kijken en zo te achterhalen wat zich daar achter bevindt.

De telescoop Planck gaat onderzoek doen naar kosmische achtergrondstraling. Hiermee wordt de straling bedoeld die is vrijgekomen tijdens de oerknal en nu pas de omgeving van de aarde bereikt. De wetenschappers achter deze telescoop hopen middels deze straling meer over de periode kort na de oerknal te weten te komen.

De telescopen zullen op een afstand van ongeveer anderhalf miljoen kilometer van de aarde rond een fictief punt, genaamd L2, cirkelen. Planck blijft ongeveer een jaar operatief en Herschel ongeveer drie jaar.

De lancering is hier en hier live te volgen.