Aantal diabetici zal fors stijgen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de komende tien tot vijftien jaar het aantal diabeten met 80 procent zal stijgen. De toename schrijft men toe aan de vergrijzing en de groei van het aantal mensen met een overgewicht. Dit laatste deel is relatief makkelijk te bestrijden en vraagt daarom om preventieve maatregelen.

Het instituut verwacht dat in 2025 1.3 miljoen mensen aan diabetes lijden. In 2007 waren er bij de huisarts 740.000 mensen met diabetes bekend. Daarnaast lijden veel mensen aan diabetes type 2 zonder dat zij het zelf door hebben. Dit aantal ligt naar schatting op ongeveer 250.000 personen. In de schatting voor 2025 zijn degenen die aan diabetes lijden zonder dit te weten niet meegenomen.

Diabetes kan leiden tot aandoeningen zoals achteruitgang van ogen en nieren, en hart- en vaatziektes. Door betere zorg kunnen ruim 30.000 nieuwe gevallen van diabetes in 2025 worden voorkomen. Het RIVM raadt de overheid aan om de aandacht te blijven vestigen op de noodzaak van voldoende beweging en gezonde voeding.